Skip to main content

Ervaren personeel
is onze kracht

Bij loonbedrijf van de Sande werken we met ervaren personeel dat gemiddeld ruim 25 jaar in het vak zit. We zijn niet bang om de handen uit de mouwen te steken.

Ook in andere werk, zoals bijvoorbeeld sloten, maaien, schoeiingen zetten of met de kieper op pad, zijn wij zeer bedreven en gaan we vakkundig te werk.


Een stukje
geschiedenis

In 1947 werd Johannes Jacobus Adrianus van de Sande geboren. Als zoon van een veehouder met een melkveebedrijf heeft Jan, zoals zijn roepnaam luidt, al op 7-jarige leeftijd met de hand koeien leren melken.

Toen het lukte om de koeien geheel zelfstandig helemaal uit te melken kreeg hij een perceel weiland van 2 ha en 12 koeien om geheel zelfstandig ’s ochtends en ’s avonds en voor en na schooltijd te melken. Toen hij op zijn 16e van de lagere landbouwschool af kwam had zijn vader inmiddels een melkmachine en kon hij zich wel redden met 1 van zijn dochters als hulp.

Zijn vader vond dat hij onder een baas van een ander bedrijf moest gaan werken, maar daar voelde hij niet veel voor. Toen stelde hij voor of ze niet zelf wat machines konden kopen om zo voor boeren in de omgeving te kunnen gaan werken. Na veel wikken en wegen ging vader overstag en werden er 2 Massay Ferguson tractors aangeschaft.


Groei van het
loonbedrijf

De eerste jaren bestonden de werkzaamheden o.a. uit maaien met de vingerbalk en rotte mest rijden, wat toen nog met de hand geladen moest worden. Ook werd er voor de boeren ingekuild, dit werd ook met de hand geladen en gelost op gewone 4-wielige landbouwwagens. Op de wagens waar in de zomer mee gekuild werd, werd in de winter een houten bak gezet met luiken en een achterschuif en een losse sproeier om te gieren. Slootwerk werd ook allemaal met de hand gedaan.

Begin 1970 kwamen de eerste opraapwagentjes. Tussen 1970 en 1980 ging de mechanisatie hard. In hoog tempo werd de eerste cyclo maaier en de eerste schudder gekocht. Ook werd er personeel aangenomen om al die machines te kunnen bedienen. In 1980 kwamen de eerste getrokken kraantjes Segola en Agenterio. Dit was een grote sprong vooruit met allerlei werkzaamheden: mestputten uitgraven, fundering uitgraven voor de aannemers in de bouw, mest laden, baggeren van sloten.

Ook kwam de eerste lagedruk balenpers, dus geen tas hooi meer te laden. Later kwam de eerste 3 ton vacuüm tank om te gieren. Inmiddels waren de tractors van 20 pk vervangen door zwaardere tractors waarvan 1 met vierwielaandrijving en 1 met voorlader. Alle machines werden groter, de schudder ging van 2 naar 4 elementen, de opraapwagens van 16 m3 naar 40 m3 en de mestverspreider van 2 naar 6 m3. De lagedruk balenpers werd vervangen door een hogedruk pers van Nieuwholland en Fahr. Vanaf 1990 kon het loonbedrijf van de Sande bijna alles mechaniseren en kwamen er meer machines met hiedroliek. Alles ging steeds gemakkelijker.

Zo groeide het bedrijf steeds verder. In 2004 werd loonbedrijf van de Sande een V.O.F. met Jan en zijn stiefzoon Barry als eigenaar. Inmiddels heeft Barry de dagelijkse leiding over het bedrijf, samen met 3 man personeel. Jan helpt nog graag een handje mee.

Trots op ons vee

Naast ons loonbedrijf zijn wij onze boerenachtergrond ook nooit vergeten.

Van huis uit is Jan boer en ook Barry helpt van kleins af aan mee met het vee, eerst bij zijn opa en later bij Jan. Het melkvee is lang geleden al verdwenen en inmiddels fokken we verbeterd roodbont dikbil vee. In de zomer lopen onze koeien in het land en in de winter gaan ze naar stal waar ze ook kalven. Onze koeien zijn BVD en Lepto vrij.

Meer weten over
de werkzaamheden?